Intretinerea palariilor

cum cureti palariile

Palaria-un accesoriu vestimentar cu o istorie bogata. Chiar daca in prezent nu mai este atat de in voga, in trecut palaria reprezenta chiar si statutul social al purtatorului. Nu oricine putea purta un asemenea obiect vestimentar. Se spune ca omul preistoric a purtat prima data palaria. Ce-i drept nu in forma pe care o cunoastem noi astazi, ci mai mult sub forma unor petice de piele sau blana ce aveau scopul de a proteja. Acest fapt este atestat de desenele rupestre.

Mai tarziu palaria a luat diverse forme in legatura directa cu statutul purtatorului. Existau palarii atat pentru cei de rang foarte inalt, cat si pentru sclavi sau prizonieri. Adevaratul debut al palariilor pe care le recunoastem si noi astazi a fost facut de un calugar, care a descoperit din intamplare fetrul (lana presata). De atunci, se pare, ca moda palariilor si-a luat cu adevarat avant.

Pana in secolul al XVI-lea, doar barbatii „aveau voie” sa poarte palarii. Abia incepand cu secolul urmator femeile au inceput sa dezvolte o adevarata arta a palariilor de dama. Primele palarii de dama au fost defapt niste palarii masculine usor accesorizate cu brose, esarfe sau margele. Dupa aceasta perioada palaria a cunoscut mii de modele si de forme, de la cele foarte mari, pana la cele care reprezentau mai mult un accesoriu de prins in par. A existat o adevarata industrie in acest sens, iar fiecare eveniment social reprezenta de fapt un motiv de defilare a noilor palarii. Cu toate acestea moda palariilor a fost in tendinte pana in anii 60 cand palaria a fost inlocuita de peruci. Dupa aceasta perioada palaria a devenit mai mult o semnatura a caselor regale, ceea ce putem spune ca mai este si in prezent.

In lumea larga, palaria este astazi doar un accesoriu fashion abordat pentru a accesoriza o tinuta. Chiar daca nu mai este un indicator social astazi, palaria spune foarte multe despre personalitatea celui care o poarta.

Cum se curata palariile?

Palaria este un obiect vestimentar foarte versatil potrivit oricarei tinute. Insa indiferent de material, forma sau model aceasta necesita o intretinere speciala. Periodic aceasta se curata pentru a-si recapata culoarea, forma si pentru a fi igienizata. Imediat dupa achizitionare aceasta se curata, la fel cum si hainele se spala intotdeauna inainte de prima purtare. In cazul palariilor acestea pot fi deja prafuite, murdare sau probate de prea multe ori in magazin-ceea ce poate duce chiar si la riscul contactarii unor boli de piele.

Cea mai simpla varianta de curatare ar fi sa o duci la curatatorie, dar exista si o varianta homemade, testata si cu rezultate garantate.

Materiale necesare curatarii palariilor

Aceasta solutie functioneaza pe diverse materiale, in special fetru.

De ce ai nevoie?

  • un vas (pentru amestec)
  • 1 pliculet amoniac (curata murdaria)
  • 1 lingura otet (dezinfecteaza si reda culoarea materialului)
  • o cana cu apa
  • un burete de vase
  • o rola de servetele de bucatarie

Se pun toate ingredientele in vas apoi se baga buretele in solutie si se stoarce bine. Atentie, palariile doar se sterg bine cu buretele umed, nu se uda complet materialul. Se intoarce palaria pe dos si se curata cu partea abraziva a buretelui umed interiorul. Dupa aceasta se preseaza cu un servetel uscat toata zona pentru a absorbi umezeala. Urmatorul pas este sa intorci palaria pe fata si sa repeti operatiunea. Dupa ce ai terminat trebuie sa o agati intr-un loc foarte bine aerisit. Nu o aseza direct in razele soarelui pentru ca se deformeaza si se decoloreaza. Dupa ce se usuca complet te poti bucura de noua ta palarie. Sa nu-ti faci griji pentru mirosul generat de solutie, dupa uscare acesta dispare complet.

Sfaturi pentru intretinerea palariilor

1 Pastrarea formei este cea mai importanta. Le poti tine intr-o cutie mare de carton cu capac pentru a nu se prafui si a-si pastra forma mult timp.

2 Daca se uda atunci cand ploua, nu le usca cu uscatorul de par deoarece vor ramane pete, iar materialul se va deforma. Preseaza un servetel uscat pe zona uda apoi lasa-le intr-un loc bine aerisit sa se usuce singure.

3 Pentru a indeparta scamele foloseste o rola adeziva si nu o perie deoarece risti sa strici textura materialului.

4 Daca stii ca parul tau se ingrasa prea repede atunci cand porti palarie, pudreaza in interiorul acesteia putina pudra de talc (pudra pentru bebelusi). Poti pune pudra chiar si pe parul tau (la radacina) apoi il perii bine. Astfel vei scapa si de parul gras.

5 Atunci cand pleci in calatorie devine destul de complicat sa transporti o palarie fara sa-i strici forma. Pentru a o transporta in siguranta umple golul interior cu un tricou si aseaz-o intre hainele din valiza, astfel incat sa-i pastrezi cat mai bine forma.

Toate solutiile de mai sus sunt testate de mine si functioneaza. Le puteti folosi cu incredere.

Chiar daca nu esti inca adepta palariilor deoarece nu crezi ca te avantajeaza sa stii ca oricine poate purta palarie, trebuie doar sa-ti gasesti forma potrivita fizionomiei tale. Spune asta o persoana care pana acum un an nu avea nici macar o palarie, iar acum are deja o colectie :)).

Traieste, Iubeste, Experimenteaza,

Iony

 

Credit foto Stil Pozitiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *